Kuinka valita sopiva ruokailutilan valaisin

post thumb
Sisustaminen
by Alisa/ on 29 Dec 2022

Kuinka valita sopiva ruokailutilan valaisin

Ei ole samantekevää, millainen valaistus ruokailutilassa on. Väärin sijoitettu tai väärällä korkeudella oleva ruokailutilan valaisin antaa riittämättömästi tai rajallisesti valoa. Se saa ruokailijoiden olon epämukavaksi ja on pahimmillaan turvallisuusriski. Oikein valittu valaisin ruokapöydän päälle puolestaan luo tunnelmaa ja lisää viihtyisyyttä. Lisäksi se tuottaa riittävästi valoa, mutta ei kuitenkaan häikäise tai ole luonnottoman kirkas. Kannattaa siis käyttää tovi aikaa miettiäkseen, mikä valaisinvaihtoehto sopii parhaiten juuri sinun ruokailutilaasi.

Valitse valaisin sisustuksen mukaan

Kun pohdit, mikä ruokailutilan valaisin sopisi kotiisi, ota huomioon, millaiseen ympäristöön valaisin tullaan sijoittamaan. Pelkistetty sisustus kaipaa yleensä myös pelkistettyä valaisinta, kun taas runsaammassa ympäristössä myös koristeellisempi tai moniosaisempi valaisin toimii erinomaisesti. Valaisinta valitessa huomaa inspiroivalla tavalla, kuinka paljon pienellä valaisinmuutoksella voi vaikuttaa koko huoneen viihtyisyyteen ja tunnelmaan. Kattovalaisin kannattaa sijoittaa ruokailutilassa suoraan ruokapöydän yläpuolelle, jotta se valaisee ruokailuryhmää tasaisesti. Varsinaisen päävalaisimen lisäksi valaistuksen voi viimeistellä erilaisilla pienemmillä, huolellisesti asetetuilla kohdevaloilla, joiden sijaintia ja voimakkuutta voi säätää.

Ruokapöydän ylle sijoitetun kattovalaisimen sopiva korkeus on noin 60 senttimetriä pöydän yläpuolella, jolloin valo hajaantuu tasaisesti. Kyseessä on kuitenkin makuasia, joten voit hyvin ripustaa valaisimen myös hieman korkeammalle tai matalammalle, mikäli se tuntuu mukavammalta. Valaisimen sopivaa sijoituspaikkaa kannattaa testata käytännössä ja varata hiukan aikaa hienosäädölle, jotta löytää varmasti optimaalisen ripustuskorkeuden.

Sijoita ruokailutilan valaisin pöydän päälle

Ruokailutilan pöydän koko on yksi merkittävimmistä valintakriteereistä, kun on aika hankkia valaisin ruokapöydän päälle luomaan tunnelmaa ja tehostamaan valaisua. Mikäli pöytä on pieni, myös valaisimen on hyvä olla melko vaatimaton ja pelkistetty. Pienen ruokailuryhmän yläpuolelle ripustettu massiivinen valaisin saattaa tuntua liian raskaalta ja painostavalta. Jos pöytä taas on suuremmalle seurueelle suunnattu ja kookas, myös valaisin voi olla näyttävä ja runsas. Mikäli pöytä on muodoltaan pitkä, erityisen tyylikkäältä sen yllä näyttää pöydän muotoa jäljittelevä pitkänmallinen riippuvalaisin.

Ruokailutilassa vietetään perheenä paljon aikaa tärkeimpien ihmisten kanssa, joten senkin takia on tärkeä pitää huolta valaistusolosuhteista. Huolella valittu valaisin toimii yhtä hyvin eri tilanteissa, sillä samassa paikassa saatetaan syödä aamiaista kiireisinä arkiaamuina, istua iltaa ystävien seurassa ja juhlia erilaisia merkkipäiviä. Kun valaistus on kunnossa, tila toimii hyvin sekä arkena että juhlana. Yleisvalaistuksen lisäksi kannattaa panostaa kohdevaloihin.

Oikealla valaistuksella tilaa ja tunnelmaa

Oikein sijoitetuilla valaisimilla pystytään muuttamaan jopa tilan tuntua. Ahtaat tilat voi valaisulla saada vaikuttamaan avarammilta ja kolkot tilat puolestaan saavat lamppujen ansiosta pehmeyttä ja kodikkuutta. Kattovalaisin valaisee tasaisesti ruokailuryhmää ilman ylimääräisiä varjoja tai häikäisyjä. Mikäli halutaan korostaa ruokailutilan yksityiskohtia, kannattaa kattovalaisimen lisäksi harkita spottivalaistusta. Ruokailutilan valaisin ei koskaan saisi roikkua niin matalalla, että se estää pöydässä istujia tai samassa tilassa olijoita näkemästä toisiaan.

Kun valaisimien sijoittelun perusasiat ovat hallussa, voi halutessaan perehtyä myös erilaisiin valaisimiin liittyviin teknisiin ratkaisuihin. Liiketunnistimet, himmentimet ja monet muut älyvalaistuksen ominaisuudet lisäävät valon käytön monipuolisia mahdollisuuksia myös ruokailutilassa.