Hirsitalon sisustus

post thumb
Sisustaminen
by Alisa/ on 21 Oct 2020

Hirsitalon sisustus

Hirsitalon sisustaminen on hyvin monipuolista. Periaatteessa se voidaan sisustaa aivan samalla tavoin kuin mikä tahansa muukin omakotitalo, mutta silloin hirsitalon ihana mökkimäisyys ei pääse lainkaan etuoikeuksiinsa. Hirsitalon sisustus pitää tehdä siten, että se vahvistaa hirsien vanhoillista tunnetta. Myös hirsien tuoman mökkimäisyyden takia sisustuksen kautta talosta voidaan loihtia hyvin mökkimäinen, jolloin arkielämän harmaus ei tunnu niin pahalta, vaan päivittäin tuntuisi ihan kuin kävisi mökiltä käsin töissä.

Hirsitalon sisustus riippuu ympäristöstä

On huomattava ero, jos hirsitalo on rakennettu isolle, yksinäiselle tontille ja Suomen luonto pääsee hehkumaan ikkunoista sisään, tai jos hirsitalo on asuinalueen keskellä ja pihassa näkyvät vain naapurien ikkunat. Muista ottaa sisustamisen alussa ainakin nämä asiat huomioon:

• Minkälainen maisema ikkunoista näkyy?
• Onko pihalla paljon puita?
• Kuinka kaukana naapurit ovat?

Seinät ovat sisustuksen sielu

Seinien väri heijastuu koko huoneen sisustukseen. Hirsirakenteiden käsittelyssä useimmiten suositaan öljyjä, lakkoja tai vahoja. Syynä tähän on se, että puu pääsee paremmin hengittämään tällä tavalla ja se takaa rakennukselle pidempää elinikää. Maalista jää myös kalvomainen tuntuma hirren pintaan, josta monet eivät välitä. Hyvä paikka löytää oikea pintakäsittelyaine on sisustusliike. He pystyvät auttamaan myös oikeanlaisen sävyn löytämisessä.

Kun seinän pintaväri on saatu päätettyä, on aika miettiä muita pintoja. Lattia ja katto ovat molemmat erittäin isossa roolissa siinä miltä asunto näyttää. Lattian materiaalilla saadaan myös valittua, minkä tyyppinen asunto on. Jos lattiaksi otetaan vanhoollinen puulattia, tuo se heti eri suuntaisen tunnelman kuin tumma kivilattia. Myös katon paneelien väritys on isossa roolissa siinä kuinka avaralta huoneet tuntuvat. Tällä voidaan myös kikkailla osa ahtaammista huoneista näyttämään isommilta, mitä ne todellisuudessa ovatkaan.

Hirsitalon sisustus nojaa enemmän pintaväreihin kuin esineisiin

Koska hirsitalo on yleensä haluttu hyvin mökkimäiseksi, sen pintojen väreillä on enemmän merkitystä kuin itse esineillä. Moni vie mökeilleen vanhat huonekalunsa ja ostavat sen jälkeen kotiinsa uudet, jolloin mökkimäisen kodin sisustus voidaan ajatella hieman samalla tavalla. En siis tarkoita, että ostetaan rähjäisiä ja vanhoja käytettyjä huonekaluja, vaan enemmänkin nostalgisia ja restauroituja. Jos esimerkiksi mökissä on vanhanaikainen puulattia, voidaan sinne hyvinkin ostaa vanhoja restauroituja huonekaluja. Jos taas hirsitalosta on haluttu moderni, niin sitten yksinkertaisesti voidaan sinne ostaa uusinta uutta olevat huonekalut.

Hirsitalon sisustus riippuu hyvin paljon siitä, minkä näköiseksi sen haluaa. Moni haluaa asua vanhanaikaisessa ja mökkimäisessä huushollissa. Kuitenkin löytyy niitäkin ihmisiä, jotka pitävät hirsirakennuksen ulkopinnoista paljon, mutta haluavat modernin tekniikan taloonsa, jolloin he sisustavat sen aivan kuten normaalinkin talon. Oli sisustustyyli mikä tahansa, täytyy sisustus tehdä ympäristön ehdoilla eli sen mukaan, mitä ikkunoista näkyy. Toinen, ja ehkä se tärkein asia, on pintojen käsittelyaine ja niiden sävy, jolla saadaan talon tunnelmaa vaihdettua tehokkaasti.